Error message

Enter key-codes to unlock Personalized Downloads field is required.

"Thanks to new Multiplicom test kits physicians are able to identify all the genetic mutations of a condition at once, and use this information to initiate the right - personalized - treatment.”

De Tijd - Amerikaanse laboreus koopt Multiplicom

Multiplicom, een diagnosebedrijf uit Niel dat pas in 2011 werd opgericht, wordt voor 68 miljoen euro overgenomen door Agilent. Een fors bedrag, aangezien de aandeelhouders van Multiplicom - onder meer Gimv, PMV en Rudi Mariën - in de voorbije vijf jaar samen niet meer dan 7,7 miljoen euro hebben geïnvesteerd in het Vlaamse biotechbedrijf.
 
'Dit is een van onze toppers van de voorbije jaren in de biotechnologie', bevestigt Christoph Van Vaeck, verantwoordelijk voor Health & Care bij Gimv. 'Maar los van de return voor de aandeelhouders is de overname voor Multiplicom een mooie kans om een versnelling hoger te schakelen.'
 
'We zijn inderdaad een atypisch bedrijf', zegt CEO Dirk Pollet. 'We hebben onze groei in de voorbije jaren zelf kunnen financieren met de opbrengsten uit de verkoop van onze producten.' Multiplicom boekte in 2015 een omzet van 8 miljoen euro. Dit jaar komt daar zo'n 40 procent bij. Het is wel nog verlieslatend. Multiplicom is marktleider in borstkankertesten in Europa. Dankzij Angelina Jolie eigenlijk, die door preventie tegen borstkanker onder de aandacht te brengen de vraag naar diagnostica deed toenemen. Enkel in Europa worden er dit jaar 75.000 van die testen uitgevoerd. De helft daarvan komt uit Niel.
 
(...)
 
'De overname zal Multiplicom een niveau hoger tillen. We zullen nu de Verenigde Staten en China kunnen aanboren. We waren een beetje stuck in the middle en zelf konden we het bedrijf niet zo snel uitbouwen, want daar waren veel middelen voor nodig. Nu hebben we meteen een verkoopkanaal als ondersteuning', stelt Pollet.
 
Europa is goed voor 75.000 borstkankertesten per jaar, in de VS zijn er 375.000, vijf keer meer. Zelfs al palmt Multiplicom samen met Agilent in het begin nog maar 10 procent van de markt in, dan verdubbelt het al zijn omzet.
Toen Multiplicom en Agilent elkaar deze zomer opzochten, was het eerst de bedoeling enkel een distributieovereenkomst te tekenen voor de Amerikaanse en eventueel de Chinese markt. 'Maar gaandeweg bleek dat we meer met elkaar konden doen', aldus Pollet.
De CEO gaat mee op in Agilent, net zoals de 90 andere medewerkers van Multiplicom. 'We zijn een jonge groep ambitieuze mensen. Velen zijn hier meteen na de universiteit of hogeschool begonnen. Opgaan in een Amerikaanse multinational is een mijlpaal. Ze gaan er veel uit leren.'
Ons land heeft nog beloftevolle bedrijven die actief zijn in moleculaire diagnostica, zoals Biocartis en MDxHealth. Er wordt steeds meer ingezet op het nauwkeurig opsporen van ziektes door het DNA te onderzoeken, zodat ook een beter toegespitste behandeling kan worden gegeven. Steeds meer ziekenhuizen doen daarom DNA-onderzoek.
 
(...)